Включи се в Програмата по Дигитална география

Време за четене 2 мин.

През 2019 г. Програмата по Дигитална география стартира своето първо издание с 30 души – учители по география и ентусиасти от цялата страна. Записването за следващото издание ще бъде отворено скоро. За да Ви информираме когато това се случи, моля попълнете формата по-долу и ще получите email от нас, когато записването отново бъде отворено.

Какво получавате?

 • 8 модула с теми, включващи разнообразни аспекти на технологичните направления, свързани с географията
 • достъп до каталог с готови за използване данни от разнообразни източници
 • достъп до множество ресурси и идеи за замяна на стандартните инструменти за презентиране и преподаване с триизмерни глобуси, интерактивни сайтове и уеб карти
 • множество упражнения за придобиване на практически умения за работа
 • постоянна подкрепа от екипа и останалите участници

Програмата е направена като въведение в технологичната част на географската наука и свързаните с нея иновации. За да се включите не е нужно да имате предварителен опит с която и да е технология, но задължително трябва да умеете да работите с компютър, да ползвате свободно интернет и електронна поща.

Технологиите и иновациите разглеждаме така, че да можете максимално ефективно да се научите как да ги използвате в своята ежедневна работа. Технологиите са инструмент, с който можем да бъдем по-добри в това, което правим ежедневно. Целта няма да бъде да станем експерти, а да станем по-добри в професията, която упражняваме. Например всеки учител трябва на първо място да бъде добър педагог и да предава знанията си по интересен и увлекателен начин на своите ученици.

Затова тези технологии, които разглеждаме, трябва да ги пречупим през тази им роля – да покажат иновативното лице на географията и възможностите за професионално развитие на учениците чрез тях. Всеки професионалист, който има своите знания и умения в конкретна област трябва сам да открие ползата за себе си и да я включи в ежедневната си работа.

Целта на програмата не е да направи участниците експерти по дадена технология. Целта не е и да се изучават софтуерни програми тип „този бутон е тук, а този е там“. Целта е да използваме само безплатни ресурси и източници на данни по време на цялата програма и да се научим как да извличаме ползата от тях.

Програмата не е предназначена за специалисти в областта на геопространствените технологии, които искат да надграждат своите знания и умения. Тя е разработена специално за хора, които никога не са учили и използвали такива технологии (или имат слаби познания), имат желание да ги опознаят, за да ги прилагат в ежедневната си работа, или просто са любопитни за иновациите в науката. Специално внимание е обърнато на учителите, за които са разработени специални допълнителни материали.

Теми

 • География и иновации
 • Географски информационни системи
 • Дигитална картография и визуализация на данни
 • Дистанционни изследвания на Земята
 • Глобални навигационни сателитни системи
 • География и краудсорсинг инициативи
 • Дигиталната география и управлението на околната среда
 • Дигиталната география в икономиката и бизнеса

Какво казват участниците в първото издание?

„Благодаря Ви за прекрасните лекции!Те разширяват знанията ми в сфера,в която поне до момента се чувствах напълно безпомощна.“ „Темите са толкова ясни, човешки написани и разбираеми. Видеата допълват обучението, а упражненията и това, че усещам постоянната Ви подкрепа, ми дава кураж да не се отказвам в тези толкова нови за мен области!!!“ „Благодаря Ви много за чудесното обучение, което е много интересно и със сигурност ще бъде от полза на нас учителите, които имахме нужда точно от това, за да бъдем в крак с времето. Благодаря!“ „Благодаря Ви за знанията и уменията, които ни давате! Успяхте да разчупите стереотипа и да ни предложите нещо ново, актуално и интересно. Обичам да уча нови неща, а Вие ми давате стимула да се развивам… Ако организирате ново обучение – отново ще участвам.“